Кои се влијанијата што Месечината ги врши врз Земјата? Влијанието на Месечината врз Земјата ги придвижува водите, предизвикувајќи плима. На лицето на Земјата...

вселенски блог

Кој е поголем од сонцето и месечината? Дијаметарот на Сонцето е околу 1 400 000 km. Дијаметарот на Месечината мери прибл. 3500 км...

вселенски блог

Која планета погрешно се смета за ѕвезда? Планетата Венера има некои добро познати прекари, како што се „утринска ѕвезда“ или „вечерна ѕвезда“. Тоа е затоа што античките цивилизации мислеле дека постојат две ...

вселенски блог

Како да се најде соѕвездието Стрелец? Како да го пронајдете соѕвездието Стрелец? До стрелата на Стрелецот се наоѓа „шило“ на Шкорпија, како и лакот што Круната...

вселенски блог

Кој е концептот на астрономијата? АСТРОНОМИЈАТА е наука која ги проучува небесните тела (планети, астероиди, комети, ѕвезди, галаксии итн.) Астрономијата исто така ја проучува целата…

вселенски блог

Каде е најголемиот вулкан во Сончевиот систем? Марс: Најголемиот познат вулкан во Сончевиот систем е на Марс. Неговото име е Олимп Монс, вистински џин. О…

вселенски блог

Како да направите ѕвезда лесно и брзо? 2 Метод 2 од 4: Цртање ѕвезда со шест крака Започнете со цртање голем круг со помош на компас. Наведете поента...

вселенски блог

Како да ја видите денешната комета? Мора, гледајќи на север, да погледнете на висина од 50 или 60 степени и да ја барате планетата...

вселенски блог

Колку ѕвезди имаш нацртано на нашето знаме и што претставуваат тие? Секоја ѕвезда што го сочинува знамето на Бразил има свое значење. Покрај тоа, тие ги претставуваат…

вселенски блог

Што значи соѕвездието во тетоважа? Тетоважата со соѕвездието на зодијакот може да биде опција за претставување на самиот знак или претстава на…

вселенски блог